patryk chilewicz

List otwarty do organizatora oraz członków i członkiń Jury Grand Press 2020

Published: (Updated: ) in ogłoszenia, , , by .

(ง ͠° ͟ل͜ ͡°)ง

5 grudnia 2020 r.

LIST OTWARTY

do Organizatora oraz członków i członkiń Jury Grand Press 2020

My, niżej podpisani i podpisane, apelujemy do członków i członkiń Jury 24. konkursu Grand Press, by w tym roku upokorzeń, politycznego prześladowania, łez, gazu i bezpodstawnych zatrzymań wymierzonych w społeczność LGBT+ i polskie społeczeństwo obywatelskie, stojąc przed odpowiedzialnością wyboru między poszanowaniem ludzkiej godności a lojalnością wobec jury nagrody dziennikarskiej, opowiedzieli się po stronie wartości podstawowej.

Apelujemy do członków i członkiń Jury, by dostrzegli konieczność usunięcia z listy nominacji do nagrody Grand Press 2020 nominowanego w kategori Wywiad materiału red. Beaty Lubeckiej „Wywiad z Margot” z Radia ZET, jako krzywdzącego dla społeczności LGBT+, szkodzącego poszanowaniu praw człowieka i przeczącemu zasadom etyki dziennikarskiej, oraz by wedle swojej najlepszej oceny wybrali zwycięzcę w tej kategorii spośród sześciu świetnych, nominowanych w tym roku rozmów.

Nieusunięcie tej nominacji z listy nie można rozumieć inaczej niż jako wyrazu uznania Jury Grand Press 2020 dla materiału homofobicznego i transfobicznego, który stanowi zaprzeczenie zasad dziennikarskiej etyki zawodowej.

Niezależnie od prób łagodzenia sytuacji przez Jury i Organizatora, tak długo jak nominacja ta pozostając na liście, Jury odpowiada za wskazanie jako wzoru dziennikarstwa materiału, w którym prowadząca kwestionuje tożsamość rozmówczyni, deprecjonuje doświadczenia osób LGBT+, używa agresywnego, jawnie dyskryminującego języka, opiera tezy na stereotypach i fałszywych twierdzeniach oraz jest nieprzygotowana merytoryczne.

Czy gdyby w wyniku błędu części Jury wśród nominowanych materiałów znalazł się materiał o jawnie rasistowskim, seksistowskim lub antysemickim charakterze, Jury również stanęłoby murem za tą nominacją i powoływało się na argumenty proceduralne? Godność osób LGBT+ nie jest przecież mniej ważna niż godność innych osób i grup.

3 grudnia Jury powołując się na Regulamin odmówiło usunięcia blędnej nominacji, a 4 grudnia Organizator i przewodniczący Jury jednoosobowo, bez żadnej podstawy regulaminowej zdecydował, że nagroda w kategorii nie zostanie przyznana w ogóle, karząc w ten sposób pozostałych nominowanych i nie naprawiając wyrządzonej szkody. Ten chaos jest próbą zamiecenia problemu pod dywan i szkodzi budowanemu od lat prestiżowi nagród Grand Press.

Uzupełnieniem niniejszego listu jest szczegółowa analiza, która wskazuje drogę do usunięcia krzywdzącej nominacji w zgodzie nie tylko z wartościami leżącymi u podstaw, ale również literą Regulaminu nagrody.

Przyznanie się do błędu i usunięcie wadliwej nominacji jako decyzja bez precedensu może wydawać się trudne, jednak w naszej ocenie jest to decyzja ze wszech miar najlepsza. Każde inne działanie będzie kolejnym w tym roku ciosem wymierzonym w społeczność LGBT+, nie pozwalając dziennikarzom i dziennikarkom LGBT+ czuć się bezpiecznie w miejscu pracy, nie wpływając pozytywnie na jakość debaty publicznej i nie dając sygnału, że każdemu człowiekowi należy się poszanowanie jego intymności i prywatności.

Skala dyskusji o tej nominacji świadczy o olbrzymim znaczeniu nagród Grand Press, której ta trudna sytuacja w żaden sposób nie przekreśla. Wrecz przeciwnie, wyjście z tej sytuacji przez Jury w sposób odzwierciedlający szacunek dla wszystkich dziennikarzy i dziennikarek jest szansą na pokazanie, że polskie media mają zdolność do ostrej, ale konstruktywnej dyskusji, której efektem jest budowanie i utrwalanie wartości leżących u podstaw dziennikarstwa w demokratycznym państwie prawa.

Odnośniki: Uzasadnienie szczegółowe Listu otwartego | Regulamin konkursu Jury konkursu